Links, rechts, links, rechts.

Links, rechts, links, rechts.

Mijn voeten raken om de beurt het asfalt. Verse blaadjes die door de zomerstorm zijn losgekomen wervelen langs mijn benen terwijl ik gestaag mijn rondje ren.

Links, rechts, links, rechts.

Het ritme van mijn ademhaling klinkt als een mantra en zorgt ervoor dat mijn hoofd langzaam stiller wordt.

Links, rechts, links, rechts.

Ik kijk om mij heen en zie dat bijna iedere boom witte puntjes heeft, daar waar gisteren nog takken zaten. Het lijken net lichtpuntjes op de donkere bast. De storm heeft goed huisgehouden en de bomen hebben daar flink onder geleden. Tenminste… Hebben ze dat eigenlijk wel?

De inheemse bevolking in de Amazone zeggen dat als een boom niet meer in evenwicht is, de boom zicht ontdoet van takken om de balans te herstellen. De takken zijn een ballast geworden. Door de ballast los te laten kan de boom zich focussen op herstel en maakt ruimte voor groei, voor nieuwe takken. Er ontstaat licht, lucht en ruimte voor deze groei.

Links, rechts, links, rechts.

Ik voel mij ineens intens verbonden met de natuur, met de bomen. Zijn wij niet allemaal één? Ben jij niet net als een boom? Vastzittend met jouw ballast? Niet vooruit komend? Vastgeroest in jouw gewoonten en dagelijkse bezigheden?

Jij weet ook dat pas wanneer jij in zwaar weer verkeert, jij in staat bent om ballast los te laten, knopen door te hakken en afscheid te nemen van hetgeen jou in de weg zit.

Links, rechts, links, rechts.

Hoe zou het voor jou zijn als jij niet eerst in zwaar weer hoeft te komen om die ballast kwijt te raken? Hoe zou het voor jou zijn om regelmatig te snoeien. Om er dagelijks voor te zorgen dat je in evenwicht bent. Dat je je balans kunt houden. Ongeacht het weer.

Hoe zou het voor jou zijn als je stevig met beide benen op de grond staat en niets of niemand jou van je plek krijgt of kan beschadigen? Hoe zou dat voor jou zijn?

Er zijn ontelbare manieren om van jouw ballast af te komen. Hypnotherapie en ademwerk zijn daar voorbeelden van. Maar ook plantmedicijnen kunnen jou hierbij helpen. En zo zijn er nog talloze manieren. Het maakt niet uit wat je kiest, wat jouw voorkeur heeft. Maar snoei jezelf af en toe. Wordt sterker dan je nu bent. Want ik weet dat er één ding is dat jij absoluut niet wil…

Geen ballast loslaten en met wortel en al uit de grond worden getrokken.